tarta na slono z kurczakiem
Przepisy

Jak poprawnie zrobić tartę z kurczakiem?

Tarty na słono często przygotowywane są na obiad lub przystawkę jako alternatywa dla słodkiej wersji tarty. Tego typu danie można przygotować np. z dodatkiem kurczaka, który ma powszechne zastosowanie w polskiej kuchni. 

Tarta na słono z kurczakiem – jak ją przygotować i o czym pamiętać?

Jak poprawnie przygotować tartę na słono z kurczakiemj? Nie jest to wcale trudne, ponieważ tego typu danie to nic innego jak okrągłe, kruche ciasto, pokryte nadzieniem z kurczaka i z bazą w postaci ciasta, znanego w polskiej kuchni od dawna. Co odróżnia tartę na słono od tej na słodko? Tylko jeden składnik: sól, która zastępuje cukier. Samo wykonanie potrawy tarta na słono z kurczakiem składa się z dwóch etapów: przygotowania ciasta i nadzienia.

Ciasto na słoną tartę – jak je wykonać KROK PO KROKU?

Aby poprawnie przygotować ciasto na słoną tartę należy przygotować takie składniki jak: mąka, masło, jajko i sól. Jeśli chodzi o proporcje to warto pamiętać, że na 200 g mąki należy użyć 1/2 kostki masła, które musi być mocno schłodzone. Aby tarta zachowała kruchość i smak konieczna jest dodanie jednego jajka oraz 1/2 łyżeczki soli. Ciasto na tartę słoną, jak wskazano wyżej, powinno być kruche, a jednocześnie delikatne. Dlatego chłodne masło należy pokroić na małe kawałki, a następnie dodać mąkę.

Aby prawidłowo wyrobić ciasto na słoną tartę konieczne jest delikatne naciskanie i ugniatanie go palcami na zasadzie „szczypania” – tak, by składniki dobrze się połączyły. Warto co jakiś czas sprawdzać konsystencję ciasta – jeśli nadal jest ona „piaskowa” to należy nadal je ugniatać. Są osoby, które nie dodają jajka do ciasta na tartę, jednak nie jest to poleconym rozwiązaniem, ponieważ ciasto po upieczeniu może się kruszyć. Z kolei jeśli chodzi o ilość soli to wskazane jest użycie co najmniej 1/2 łyżeczki soli na 200 g mąki, aby ciasto nie było ani zbyt słone, ani za mało doprawione. Osoby, które lubią mocniej słony smak mogą dodać więcej soli. 

O czym dodatkowo pamiętać w czasie wykonywania tarty na słono?

Przede wszystkim ciasta na tartę nie powinno się wyrabiać przez długi czas i wystarczy kilka minut – do połączenia się składników. Bardzo ważne jest również odpowiednie schłodzenie masła, o czym wspomniano wyżej, bo jeśli zacznie się ono topić to ciasto wyjdzie zbyt twarde. Warto też pamiętać, że konieczne jest uformowanie na koniec walca z ciasta, a następnie owinięcie go folią spożywczą i włożenie do zamrażarki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z zamrażalki należy wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto można rozwałkować lub też zetrzeć na grubej tarce, a wiórki rozłożyć równomiernie na powierzchni foremki i na jej brzegach, dobrze dociskając. Są też osoby, które decydują się na pocięcie walca z ciasta na plastry i wylepienie nim spodu i brzegów blaszki z użyciem dłoni. Każdy z tych sposobów jest prawidłowy. Warto pamiętać aby ciasto na słoną tartę na koniec nakłuć gęsto widelce – tak, aby powietrze miało którędy uciekać. Dzięki temu spód nie podniesie się podczas pieczenia.

Tarta na słono z kurczakiem i brokułami – jak wykonać nadzienie?

Kurczak do tarty na słono może być przygotowany w wersji np. gotowanej na parze lub smażonej, z dodatkiem ulubionych przyprawach, takich jak: majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa do mięsa, sól, pieprz i inne. Jeśli chodzi o brokuły to należy wcześniej podgotować je przez kilka minut w mocno osolonej wodzie – jednak nie za długo, aby się nie rozpadały i dobrze odcedzić.  

Formę na tartę wyłożoną ciastem należy włożyć do piekarnika i piec przez 15-20 minut w 190 stopniach – aż lekko się zarumieni. Po tym czasie gotowy spód należy wyciągnąć z piekarnika, a na wierzch wyłożyć równomiernie nadzienie. Następnie ponownie umieścić ciasto w piekarniku i piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można dodać żółty ser. starty na tarce.

Możesz również polubić…