Przyjęcie urodzinowe w domowym zaciszu warto urozmaicić efektownymi daniami i ciekawymi przystawkami. Wiele z nich nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający. Szczególnie warto przyjrzeć się przekąskom, które serwowane są najmłodszym biesiadnikom. Domowe przystawki są zdecydowanie lepszą alternatywą dla gotowych smakołyków, pełnych tłuszczu i pustych kalorii.
Przyjęcie urodzinowe dziecka – jak zaplanować menu?
Menu na urodziny w domu należy dokładnie zaplanować. Na stole powinny znaleźć się lekkie desery, słone przekąski oraz opcjonalnie sycące dania na ciepło. Menu na urodziny dziecka w domu nie musi być wyszukane, jednak warto zadbać o zdrowy balans i wysoką wartość odżywczą oferowanych dań. Poniżej znajduje się kilka prostych przepisów na smaczne dania i przystawki, które z pewnością wzbudzą zainteresowanie zarówno dorosłych jak i dzieci podczas domowego przyjęcia. Wykorzystanie tego oryginalnego menu na urodziny w domu sprawi dziecku wiele radości.
Aromatyczny chlebek czosnkowy z dużą ilością świeżej natki
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- szczypta soli,
- dwie łyżki oleju,
- dwie łyżki świeżej natki pietruszki,
- łyżeczka cukru,
- pół kostki świeżych drożdży.
Wodę należy podgrzać i rozmieszać w niej drożdże oraz cukier. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować. W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej oraz wcześniej przygotowany zaczyn i zagnieść wszystko na gładką i elastyczną kulę. Ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
Składniki na masło ziołowe:
- pół kostki miękkiego masła,
- drobno posiekana czerwona cebulka,
- dwa ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- dwie łyżki koperku i natki pietruszki.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Na cały placek nałożyć masełko ziołowe. Ciasto pokroić na równe paski o szerokości 2 centymetrów. Każdy pasek delikatnie złożyć w harmonijkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Chlebek umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piec przez około 15 minut. Chlebek można również urozmaicić układając na wierzchu przed pieczeniem kawałki suszonych pomidorów, plasterki oliwek bądź małe kulki mozzarelli. Chlebek podawać na ciepło solo lub jako dodatek do drobiowych nugetsów. Domowy chlebek jest świetnym zamiennikiem smażonych frytek.
Babeczki jogurtowe z dodatkiem świeżych owoców
Babeczki jogurtowe to lekki i szybki deser. Do przygotowania go potrzeba niewielu składników. W jednej misce wystarczy umieścić produkty suche, czyli dwie szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół szklanki cukru trzcinowego. W drugiej misce z kolei składniki mokre, czyli dwa całe jajka, pół szklanki oleju i 200 ml jogurtu naturalnego. Mokre składniki można zmiksować przy pomocy blendera. Wszystkie składniki można ze sobą połączyć przy pomocy łyżki.
Na blaszce do pieczenia należy rozłożyć papilotki do babeczek i w każdej wylać ciasto do połowy formy. Babeczki pieką się krótko, wystarczy 10 minut w temperaturze 10 stopni. Gdy gotowe babeczki ostygną, można przejść do dekoracji. Na każdej babeczce wystarczy umieścić gotową bitą śmietanę a wierzch bogato udekorować świeżymi owocami, na przykład truskawkami, borówkami, winogronami bądź brzoskwiniami z puszki.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Lekkie ślimaczki pełne wytrawnego farszu to świetna propozycja kolacji na przyjęciu urodzinowym. Przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- kilka plastrów salami,
- czerwona, zielona i żółta papryka,
- 5-6 świeżych pieczarek,
- mozzarella w kostce,
- passata pomidorowa i mieszanka przypraw, na przykład oregano, zioła prowansalskie i czosnek suszony.
Schłodzone ciasto francuskie wystarczy obficie posmarować passatą , obsypać mozzarellą i przyprawami. Następnie kolejno ułożyć dodatki, czyli salami, pokrojone w drobną kostkę papryki i posiekane pieczarki. Arkusz ciasta pokroić na paski o szerokości 3 centymetrów i zwijać w ślimaki. Każdego ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciasta.
Domowe nugetsy z piersi kurczaka
Nugetsy to ulubione danie wielu dzieci. Zdrowszą wersją jest upieczenie ich w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. Do przygotowania potrzebne jest jedynie:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- przyprawy – pieprz, sól, słodka papryka,
- dwa jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- szczypta soli,
- opakowanie płatków kukurydzianych.
Filet pokrojony w paski obficie posypać solą, pieprzem i papryką. W misce połączyć ze sobą jajka, mleko, sól i mąkę. W drugiej misce rozdrobnić płatki kukurydziane.
Panierowanie:
Przyprawione kawałki piersi zamoczyć w cieście i obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Kawałki z panierką układać w blaszce posmarowanej oliwą i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Podawać z sosem BBQ bądź jogurtowym z dodatkiem ketchupu.
Menu na urodziny dziecka w domu nie wymaga od organizatorów dużego zaangażowania. Kilka ulubionych przekąsek to świetny sposób na udane przyjęcie dla małego solenizanta i poczęstunek dla gości.