Ciasta niewątpliwie królują nad wszelkimi daniami swoją rozmaitością i sposobami na które możemy je przygotować, a proces ich przygotowywania potrafi być naprawdę pochłaniający i pełen satysfakcji, zaś podanie takiego wypieku na stół z pewnością przysporzy wiele uśmiechu domownikom lub gościom, szczególnie tym najmłodszym. Przygotowanie ciasta czekoladowego z serem nie jest trudne. Zaprezentujemy dzisiaj przepis, który z pewnością zapewni wszystkie wymienione wcześniej rzeczy, a przy okazji jest prosty oraz szybki w wykonaniu. Przepis o którym mówimy pozwoli Ci bez większych problemów upiec wilgotne ciasto czekoladowe z serem, które z pewnością ociepli tobie i twoim najbliższym zimowe popołudnie. Dodatkowo warto wspomnieć, że przepis nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc ciasto będzie idealne nawet dla osoby która owych produktów nie spożywa.
Zaczynamy przygotowania
Składniki których będzie wymagał od nas przepis:
- 6 średniej wielkości jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej (250g)
- 6 łyżek kakao
- pół szklanki mleka
- pół szkalnki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700g sera mielonego
- 3/4 szkalnki drobnego cukru (150g)
- 1 budyń śmietankowy w proszk (40g)
Sposób przygotowania czekoladowego ciasta z serem
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto czekoladowe z serem, powinieneś wyjąć z lodówki wcześniej przygotowane jajka, ser i mleko, do czasu aż nabiorą temperatury pomieszczenia.
Ciasto:
- Jajka oraz cukier umieść w misce, a następnie ubijaj przy pomocy miksera, do momentu aż całość nabierze puszystej konsystencji.
- Następnie cienkim strużkiem nalewaj do miski olej, jednocześnie ubijając mikserem na niskich obrotach.
- Kontynuuj miksowanie, w między czasie dodaj też mleko oraz mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
- Mieszankę miksuj chwilę, aż do połączenia składników w jednolite ciasto.
- Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Boki blaszki posmaruj olejem.
- Przelej ciasto do formy.
Masa serowa:
- Do miski włóż 700g sera mielonego, proszek budyniowy oraz 3/4 szkalnki drobnego cukru, następnie mieszaj.
- Masę serową połóż na cieście, możesz do tego użyć łyżeczki bądź jednorazowego rękawa cukierniczego.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
- Piecz ciasto na środkowej półce, ok. 45 minut.
- Po zakończeniu pieczenia uchyl drzwi piekarnika na 10 minut, po czym wyjmij ciasto.