Wypieki domowe to zawsze dobre rozwiązanie niezależnie od tego czy mają być prezentem dla partnera czy miłym akcentem podczas wizyty rodziny lub przyjaciół. Polewa z masła orzechowego to coś, co w wyjątkowy i oryginalny sposób wzbogaci sernik. Jak je wykonać? Co będzie potrzebne? Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.
Do zrobienia ciasta będą potrzebne
- 1 kg twarogu
- 250 g miękkiego masła
- 350 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki (36%)
Jak zrobić sernik?
Przygotowanie sernika jest naprawdę bardzo łatwe. Należy zacząć od ubicia masła i dodawania wszystkich żółtek oddzielonych od białek na przemian z cukrem pudrem. Kiedy pojawi się jednolita puszysta masa trzeba dodać ser i kolejno cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Potem należy wlać gotową masę do tortownicy najlepiej 26 cm średnicy i piec przez 60 minut w 170 stopniach.
Idealny dodatek do sernika to polewa z masła orzechowego.Co będzie potrzebne?
- 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów
- łyżka kakao
- 6 łyżek mleka
- łyżka miodu
Jak przygotować polewę?
Na początku trzeba podgrzać mleko z masłem orzechowym, na małym ogniu, cały czas mieszając do jednolitej konsystencji. Następnie należy dodać miód i kakao, nadal wykonywać koliste ruchy, aż powstanie gładka polewa. Później trzeba odłożyć masę w garnku na kilka minut do przestygnięcia. Gotowy i wystudzony sernik polewamy, pamiętając o zabezpieczeniu boków przed rozlaniem się masy w każdą stronę. Gotowy oblany sernik należy włożyć do lodówki i zostawić do całkowitego wystudzenia, nie dotykając polewy z masła orzechowego, aby zastygła.
Ciasto oblane polewą z masła orzechowego i mleka z dodatkiem kakao i miodu to coś, co z pewnością sprawdzi się na spotkaniach z rodziną, kawie z przyjaciółką czy podczas wspólnej kolacji z partnerem. Oryginalna i nietuzinkowa słodycz połączona z tradycyjnym smakiem sernika to połączenie, które sprawi, że każdy zapyta o przepis i sekret tego niesamowitego smaku.