colesław z czerwonej kapusty
Przepisy

Sałatka Coleslaw w wersji z czerwonej kapusty

Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty a’la coleslaw potrzebnych jest zaledwie kilka tanich i łatwo dostępnych składników. Ceniona jest szczególnie jako dodatek do mięs, burgerów oraz kebaba. Taką sałatkę, idealną do różnych dań obiadowych, zrobisz w 10 minut!

Coleslaw z czerwonej kapusty – składniki

Głównym składnikiem tradycyjnej surówki coleslaw jest surowa biała kapusta. Smacznym zamiennikiem, który nadaje surówce koloru i wyrazistości, może być czerwona kapusta. Nazywana inaczej modrą, czerwona kapusta jest chętnie wykorzystywana w tradycyjnej kuchni polskiej. Bogata w witaminy i składniki mineralne stanowi doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety. Oprócz potasu i wapnia znajdziesz w niej magnez, żelazo, cynk, a także witaminy A, C, D, E, B6 i B12. Sałatkę coleslaw z czerwonej kapusty możesz doprawić według własnego uznania – na słodko lub na ostro. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • Sok z cytryny/1-2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/2-3 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • Jabłko (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty a’la coleslaw?

Szatkujemy czerwoną kapustę, a cebulę, marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy warzywa z nadmiaru soku i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt lub musztardę (zależnie od tego czy chcemy uzyskać łagodny czy intensywny smak). Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem oraz cukrem. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy uzyskaliśmy pożądany efekt. Surówkę z czerwonej kapusty a’la coleslaw możemy modyfikować i przyprawiać według własnego gustu!

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty – co można do niej dodać?

Wersja surówki z ostrą musztardą nazywana jest amerykańskim coleslawem z czerwonej kapusty. Ważne jest, aby wyważyć smaki, dodając do niej słodkie jabłko oraz niewielką ilość cukru. Niektóre przepisy na sałatkę coleslaw z czerwonej kapusty pomijają jabłko i marchew. Uproszczony wariant surówki opiera się na czerwonej kapuście, dodatkach (majonezie i jogurcie) i podstawowych przyprawach. Dla osób, które z różnych względów unikają w kuchni majonezu, dobrą alternatywą jest maślanka. Do smaku oraz dekoracji można dodać natkę świeżej pietruszki.

Możesz również polubić…